sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Saumausvaahto/polyuretaanivaahto

Saumasuvaahto on niin sanottu "täytemateriaali".
Sitä käytetääyleisesti saumauksiin elementtirakenteissa, ikkuna- ja oviraamien yhdistämiseen, seinärakenteisiin, laajeneviin ja liikkuviin saumoihin monissa eri rakennusmateriaaleissa. 

Cosplayn suhteen saumausvaahto sopii proppien tekoon hyvin, vaikka en suosittelekkaan käyttämään sitä.
Saumausvaahto on erittäin sottaavaa ja hankalaa veistää.


Saumausvaahtoa voi ostaa jokaisesta rautakaupasta, mutta hinta toki vaihtelee 5€-10€ /750ml välillä. Ja Bilteman on tähän mennessä jälleen kerran halvin paikka josta sitä saa tuohon 5€ euron hintaa ja mukana tulee suojakäsineet jotka todellakin ovat hyödylliset. 

Saumausvaahdon käyttäminen on erittäin  helppoa.
Ensin tehdään pahvista oikean kokoinen malli esim. miekasta ja sitten vain saumausvaahto ruiskutetaan päälle(muistakaa suojata työtaso sanomalehdellä) ja tässä kohtaa on hyvä pitää suojakäsineet kädessä varsinkin jos on atooppinen iho, koska aine ärsyttää ihoa ja sen pesu käsistä vaatii kunnon jynssäämistä.

Saumausvaahto jätetään kovettumaan 1h-2päiväksi riippuen kerroksen paksuudesta. Jos alatte liian aikaisin veistämään vaahtoa, vaarana on ettei vaahto ole täysin kuiva sisältä vaan tahmea, joka taas pilaa työvälineet. Ottakaa huomioon, että kovettumisaikana vaahto laajenee noin kaksinkertaiseksi.

Kun vaahto on kovettunut niin voi alkaa veistää haluttua muotoa mattoveitsellä. Voin sanoa, että veistäminen ei ole helppoa sillä vaahto on erittäin kovaa ja sen sisällä on paljon ilmakuplia, joten  täysin tasaista pintaa on lähes mahdoton saada pelkällä saumausvaahdolla eli jos haluaa tasaisen pinnan täytyy päällystää pinta liisterillä ja sanomalehdellä.


Myöskin jos et ole kovin hyvä veistämään/hahmottamaan 3D:nä niin saumausvaahto ei ole sinulle helpoin materiaali.

Itse en käytä saumausvaahtoa cosplayssa, juuri näiden seikkojen takia; hankala veistää, sottaa, paljon ilmakuplia, paljon työtunteja menee hukkaan ja pahimmassa tilanteesssa tuhoaa työvälineet.




Suosittelen ennemminkin käyttämään polyuretaanilevyä joka on lähes samaa ainetta, mutta paljon halvempaa ja helpompaa työstää eikä ole täynnä ilmakuplia. 

Käyttölämpötila: +15 – +30 °C. 
Kovettuu: 10 – 14 min (23 °C / RH 50 %).
Säilytyslämpötila: +15 – +30 °C 
HUOMIO! Säilytetään pystyasennossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti